Η πρώτη μας ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 2020. Παρά το άγχος μας για αυτό το ξεκίνημα, η συζήτηση κύλησε πολύ όμορφα και η ανταπόκριση του κοινού ήταν σημαντική, καθώς ακούσαμε θετικά σχόλια και πλήθος προσωπικών τοποθετήσεων, βγαίνοντας εν τέλει εκτός του προγραμματισμένου χρόνου. Έτσι, η πρώτη ανοιχτή συζήτηση της ΦΥΛ.ΙΣ. μπορεί να μας έβγαλε από το «πρόγραμμα» και από το «κουτί» μας, αλλά ταυτόχρονα ισχυροποίησε το κίνητρο και την προσπάθειά μας, προκειμένου κάθε ανοιχτή συζήτηση να είναι ενδιαφέρουσα και ουσιαστική.

Είμαστε ο Τομέας Σεμιναρίων και Συνεδρίων της ΦΥΛ.ΙΣ. και μπορούμε περήφανα να πούμε, ότι το «κουτί» μας πλέον δεν υπάρχει, ή τουλάχιστον πως βγαίνουμε από αυτό με σχετική ευκολία. Οι παρουσιάσεις μας δε γίνονται για διεκπεραιωτικούς λόγους, αλλά αποτελούν μια αφορμή να έρθουμε πιο κοντά σας και να εξερευνήσουμε διαφορετικές όψεις του φεμινισμού, τις αντανακλάσεις του στη ζωή μας. Μαζί σας μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε. Εδώ και τέσσερις περίπου μήνες, στις ανοιχτές συζητήσεις μας έχουμε θίξει τις αναπαραστάσεις του φύλου και της σεξουαλικότητας στα ελληνικά ΜΜΕ, έχουμε αναρωτηθεί για τη σύνδεση του φύλου με τη βιοηθική και την αλληλεπίδρασή τους, έχουμε διερευνήσει τις εκφράσεις του φύλου στην ποπ κουλτούρα, έχουμε αναδείξει τις διάφορες πτυχές της σεξουαλικότητας, έχουμε αναλύσει τη σχέση της μόδας και του φύλου, έχουμε προσεγγίσει το επίκαιρο και συνάμα ευαίσθητο φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στο πανεπιστήμιο. Βέβαια, οι θεματολογίες αυτές είναι απλά ενδεικτικές της ευρύτητας των θεμάτων των οποίων ο φεμινισμός όχι απλά άπτεται, αλλά και επηρεάζει και καθορίζει, κάτι που βλέπουμε έντονα μέσα από τις τοποθετήσεις σας κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας.

Σε αυτές τις τοποθετήσεις μπορούμε να εντοπίσουμε τον τρόπο που ο φεμινισμός εμπλέκεται στις ζωές όλων μας, ως βίωμα μαχητικό και λυτρωτικό, σαν θεωρία διαθεματική, αλλά απόλυτα πρακτική. Η κάθε μας συζήτηση δε μένει στάσιμη, δε στρέφεται μόνο γύρω από έναν άξονα, αλλά συνειρμικά ανακαλεί ερεθίσματα, αναγνώσματα, εμπειρίες. Ευχαριστούμε όλα τα άτομα που μας παρακολουθούν, μοιράζονται τις σκέψεις τους και αναβιώνουν κοντά μας τις εμπειρίες τους, γιατί εσείς τελικά μας δίνετε την ώθηση να προχωρήσουμε.

Και τώρα τι έπεται; Έχουμε λίγους ακόμη μήνες μέχρι να τελειώσει η δύσκολη αυτή ακαδημαϊκή χρονιά και μετά από αυτό ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να σας γνωρίσουμε από κοντά. Μέχρι τότε, θα προσπαθούμε να επεκτείνουμε τη θεματολογία μας, να κάνουμε τις συναντήσεις μας πιο ζωντανές και διαδραστικές, να ζητάμε τη συμμετοχή και τη συμβολή σας. Άλλωστε η ΦΥΛ.ΙΣ. είναι ο χώρος μας, και ελπίζουμε με τον καιρό να έχει γίνει και ο δικός σας.

~ Όπως πάντα, συλλογικά ~